Willys MB, Ford GPW, Bantam, Hotchkiss, Repro, ACM, Script?


Dit zijn enkele Jeep termen, maar hoe zit dit nu eigenlijk?

 

 

 


Oorlogs Jeeps:


Bantam, prototype Jeep 1940-1941


Willys Quad en MA, prototype Jeeps van 1940-1941


Ford Pygmy, Budd en Ford GP, prototype Jeeps van 1940 en 1941


Willys MB, dit is een Jeep die tussen 1941 en 1945  voor  veel legers / landen tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebouwd.Willys heeft tot aan augustus 1945  335.531 MB Jeeps gebouwd waarvan de eerste 25.808 slat grill jeeps zijn.


Ford GPW, aangezien de USA vanaf 1942 ook bij de oorlog betrokken werd moest de productie van Jeeps omhoog. Ford kreeg de opdracht om het model Willys MB in licentie mee te bouwen omdat  Willys de grote aantallen jeeps niet kon leveren. Ford kreeg de blauwdrukken en moest ze exact nabouwen, onderdelen moesten onderling uitwisselbaar zijn! Ford ging akkoord. Omdat ze een product van de concurrent moesten nabouwen zette Ford wel overal zijn eigen sierlijke F-je in, elk onderdeel van Ford moest er van worden voorzien, zelfs de boutjes en moertjes... 


Hiernaast bracht Ford enkele modificaties aan het originele Willys model aan en noemde dit General Purpose Willys, afgekort GPW. Ford voorzag alle Jeeps tot ongeveer augustus 1943 van zelfgefabriceerde Ford (Budd) body`s, na 8-1943 kwamen de body`s van ACM (American Central Manufacturing). Ford kon hierdoor zijn productie vergroten.

Ford heeft tot aan juli 1945 277.896 GPW Jeeps gebouwd.


De veelbesproken en geliefde `oorlogs Jeep` is dus van het type Willys MB of Ford GPW.

 

VEP (Very Early Production) Ford GPW Script Jeeps met origineel af fabriek geleverde Willys chassis.
Script, dit is een vroege Jeep waar  `WILLYS` of `FORD` achterin de body staat gestanst. (tot halverwege 1942)
ACM, American Central Manufacturing. Dit is een fabriek die body`s voor alle Willys MB Jeeps bouwde, en na augustus 1943 ook voor Ford. 

Na- oorlogse Jeeps:


Willys CJ, MC, M38 series, dit zijn latere na-oorlogse Jeeps die technisch en qua uiterlijk verschillen met de Willys MB. 


Hotchkiss M201, deze is door de Franse autofabriek Hotchkiss na de oorlog vanaf 1956 tot en met 1966 gebouwd, ze verschillen in details van de Willys MB.


Hotchkiss is in 1944 begonnen om WWII Jeeps voor de Amerikanen te repareren en reviseren, toen dit niet meer nodig was hebben ze WWII Jeeps opgekocht en voor het Franse leger gereviseerd. 

Vanaf 1956 zijn ze zelf jeeps gaan fabriceren, met behulp van mallen die ze van de Willys Fabriek in de USA hadden overgenomen.


Nadat het Franse leger de Hotchkiss jeeps type M201 gingen vervangen door andere wagens en deze Jeeps in de 80`er jaren gedumpt werden, stonden deze Hotchkiss Jeeps ook in Nederland bij diverse dumphandelaren te koop. In veel gevallen zijn er bouwjaren van 1943, `44 en `45 op de bijgeleverde invoerdocumenten vermeldt, terwijl de werkelijke bouwjaren 1956 t/m 1966 zijn!


Er was weinig kennis van jeeps aanwezig, en veel kopers van deze Hotchkiss jeeps dachten dat ze een WW2 jeep hadden gekocht.

In Nederland zijn er ongeveer 400 a 500  Hotchkiss jeeps verkocht, en veel daarvan rijden nu nog rond, al dan niet omgebouwd naar WW2 specificatie`s.Veel mensen zijn en worden hier nog mee bedrogen, er is/wordt hun verteld dat ze een  originele WWII Jeep kochten/kopen, terwijl het in werkelijkheid een naoorlogse Hotchkiss jeep is. 

 

Ook zijn er in latere jaren veel Hotchkiss jeeps voorzien van een Willys chassisnummer, al dan niet verkregen van een oud Willys kentekenbewijs of van een gesloopte Willys.


Een Hotchkiss jeep  is kwalitatief wel een betere Jeep, omdat deze later is geproduceerd  zijn de kinderziektes eruit en de gebruikte materialen zijn van betere kwaliteit, de techniek stond immers niet stil in die tussenliggende jaren...


De waarde van een Hotchkiss M201  jeep is ongeveer 60% van een originele Willys jeep.


Repro, van de Willys MB en Ford GPW Jeeps worden al jaren  alle onderdelen nagemaakt, onder andere door MJ Juan in de Filippijnen. Er zijn zelfs Jeeps geheel samengebouwd uit repro delen, inclusief kenteken. Bouwjaar is dan meestal keuringsdatum van de jeep of er wordt geen bouwjaar vermeld met als tekst: bouwjaar onbekend.


KTR paspoort:

 

Is een paspoort welke bij een auto hoort waarmee je lid kunt worden van de KTR. Dit wil niet per defenitie zeggen dat de wagen geheel origineel is. Het is een eis voor toelating van het lidmaadschap!

 

 

Jeeps op onze site zijn gegarandeerd origineel WWII, mocht dit niet het geval zijn dan geven wij dit aan!


     terug naar boven
ACM1, De vroege ACM body, geproduceerd van oktober 1941 tot en met december 1943.  
ACM2, De latere ACM body, geproduceerd vanaf december 1943 tot en met augustus 1945, dit is een exacte kopie van de Ford body, echter zonder de specifieke Ford kenmerken zoals o.a. vierkante uitsparing en ribbel in binnenschermen.